En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

Få overblik over de samlede omkostninger ved boligkøb

Uvildige.dk, opdateret september 2020

Det er ikke kun salgsprisen, der er afgørende for boligkøbet. Køberbeviset, der er bankens vurdering af hvor dyr en bolig, du kan købe, indeholder en række forudsætninger, der ikke er dækkende for alle boliger.

Derfor er det vigtigt, at du som boligkøber er opmærksom på de samlede udgifter, inden du skriver under på købsaftalen. Vi guider dig her bag om tallene, så du kan undgå ubehagelige overraskelser.
 


Køberbevis er ingen garanti

Der er i Danmark tusindvis af boliger til salg, men inden du starter boligjagten, er det vigtigt, at du kender forudsætningerne i køberbeviset helt ned i detaljen. For selv om du har fået et køberbevis på for eksempel kr. 3.000.000,-, kan du ikke bare ukritisk kaste en hvilken som helst bolig til kr. 3.000.000,- i indkøbskurven. Bagerst i de fleste køberbeviser er der en lang række forbehold fra bankens side, og derfor er et køberbevis ikke det samme som en garanti.


Mange ubekendte

Da køberbeviset er beregnet i forhold til en fiktiv bolig, er der en masse udgifter, man kun kan anslå. Det drejer sig for eksempel om:

  • Ejendomsskat
  • Ejendomsværdiskat
  • Husforsikring
  • El, vand og varme
  • Fællesudgifter (ved ejerlejligheder)

Derfor er det vigtigt at vide, hvor meget der er sat af til de enkelte poster, og det er vigtigt at vide, hvor du kan finde de tilsvarende udgifter for den konkrete bolig.

 


Salgsopstillingen skal nærlæses

Mæglerne har pligt til at udfærdige en salgsopstilling, og de fleste oplysninger finder du her. I salgsopstillingen skal du være opmærksom på nedenstående punkter for at finde ud af, om ejendommen har en højere eller lavere husleje, end der er medregnet i køberbeviset.

Her kan du se de fleste af de udgifter, der er anslået i køberbeviset – så her finder du dit sammenligningsgrundlag. Det gælder udgifter som ejendomsskat, ejendomsværdiskat, forsikring, renovation og antenneforening med videre.

Det er disse udgifter, der, fordelt ud over årets 12 måneder, figurerer som ’ejerudgifter pr. måned’ på forsiden af salgsopstillingen.


Forbrugsafhængige udgifter

I salgsopstillingen kan du også aflæse, hvad sælger har haft af udgifter til varme. Du skal derfor være opmærksom på, at hvis det er en enlig, der sælger, og du selv flytter ind med ægtefælle og to børn, vil forbruget nok være væsentligt højere.

Forbruget skal ligesom de øvrige udgifter sammenholdes med forudsætningerne i køberbeviset.


Energimærkningen

Det er også altid en god idé, at nærlæse energimærkningen. Den består både af en vurdering af de samlede udgifter samt et besparelsesforslag.


Tilstandsrapporten

Det er også vigtigt, at kigge tilstandsrapporten igennem for at se, om der skal bruges penge på istandsættelse. I så fald skal det indgå i det samlede regnestykke og får altså betydning for, hvor meget du kan betale for boligen.
 


Tag forbehold

Hvis du vælger at købe en bolig, hvor udgifterne afviger markant fra de anslåede udgifter i køberbeviset, vil det påvirke rådighedsbeløbet. Det behøver ikke at være noget problem, men det kan det være.

Mægler kan give indtryk af, at boligen er væk i morgen, hvis du ikke skriver under med det samme. Men her er det vigtigt, at du har is i maven, og hvis du virkelig føler dig nødsaget til at skrive under, er det vigtigt, at din underskift bliver sat med følgende to forbehold:

1) Forbehold for advokats godkendelse
2) Forbehold for bankens godkendelse.

Dermed har banken tid til at regne den konkrete bolig igennem, og I kan vurdere, om den passer til jeres økonomi.
 

 

Ultimate Web