En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

5 gode råd til din forhandling med banken

Uvildige.dk, juni 2018

Bankens renter er til forhandling. Så enkelt kan det siges. Men når du sidder i forhandlingssituationen med banken, er det ofte fordi, du er ved at låne penge til din drømmeinvestering. Derfor har du måske ikke den store lyst, og måske heller ikke modet, til at gamble med det "ja", som du lige har fået.

Netop dette kan være en af grundene til, at mange bankkunder ikke stiller sig kritisk over for de renter og gebyrer, som de præsenteres for. Men der kan i mange tilfælde spares mange penge ved at forhandle priserne. De fleste rådgivere forventer endda, at du vil forhandle renten, og har derfor sat den tilbudte pris efter det. Derfor skal du altid spørge kritisk ind til den pris, som du får tilbudt.

Her får du fem gode råd til din forhandling med banken.


1. Undersøg markedet og forbered dig inden mødet

En ordentlig forhandling kræver forberedelse, og du skal have dine argumenter klar inden mødet.

Inden du går i din bank, bør du derfor undersøge markedet for, hvad en realistisk pris er. Her kan du eksempelvis bruge pengepriser.dk, som Finansrådet og Forbrugerrådet står bag, til at få overblik over, hvor priserne cirka ligger på diverse lån og opsparingskonti.


2. Evaluer dig selv som kunde

Rente og gebyrer i en bank afhænger meget af, hvor stor en risiko, banken tager ved at låne dig penge, og hvor meget de vil komme til at tjene på dig som kunde. Derfor bør du kigge på, hvor meget du har samlet i din bank af indlån og udlån, og hvordan dine aktiver hænger sammen med dine lån.

Har du aktiver, der svarer til dine lån, ser det godt ud. Har du indlån - som eksempelvis pension og investeringsdepoter, som banken kan tjene på, ser det også godt ud.


3. Fokuser på de rigtige renter

Tænk over, hvor meget du har til at stå på diverse konti eller hvor stor gæld, der er tale om, inden du forhandler om renter. Eksempelvis bør din lønkonto eller en evt. kassekredit på din lønkonto sjældent være førsteprioritet. Ofte er det derimod billån eller boliglån, hvor du skal sætte ind. 

Kan du eksempelvis få sænket din rente med 0,5 pct. på dit billån på 200.000 kr., så kan du spare 1.000 kr. Og har du lavet et godt forarbejde, og du får skåret et procentpoint af de tilbudte rentesatser på udlån, og eksempelvis har billån og boliglån for sammenlagt 600.000 kr., kan det give dig en månedlig besparelse på ca. 500 kr.


4. Husk gebyrerne

Der kan være mange gebyrer i en bank, og derfor er det vigtigt, at have dem med i sine overvejelser. Især ved nyoprettelse af produkter i banken kan du ofte spare lige så meget på Der kan være mange gebyrer i en bank, og derfor er det vigtigt, at have dem med i sine overvejelser. Især ved nyoprettelse af produkter i banken kan du ofte spare lige så meget på gebyrerne, som du kan spare på renterne. Men det kræver, du opsøger det aktivt. 

Ofte vil du kunne forhandle om bl.a. lånesags- og ekspeditionsgebyret samt garantigebyret, når du går efter prisnedslag og et mere konkurrencedygtigt tilbud. Men det afhænger selvfølgelig af det konkrete tilbud.


5. Få hjælp og inspiration

Du behøver ikke, at stå alene i din forberedelse. Der findes flere muligheder at søge hjælp og inspiration. Sammenlign priserne på diverse hjemmesider - eksempelvis førnævnte pengepriser.dk, hvor du kan sammenligne listepriserne hos bankerne.
 


Men du bør også indhente tilbud fra flere banker. Det er altid tilladt at opsøge en anden bank for at høre, hvad de kan tilbyde. De fleste af os undersøger jo også flere bilhandlere, inden vi køber en bil.

Det kan dog ofte være svært at gennemskue, hvad der er den bedste løsning i den konkrete situation, ligesom gebyrer og den samlede pris i mange tilfælde desværre er uigennemskuelige. Derfor kan det for nogle være en god investering, at indhente uvildig rådgivning. At få et sæt uafhængige øjne til at kigge på sin økonomi, koster penge på kort sigt, men på lang sigt tjener det sig ofte hurtigt hjem i besparelse på renter og gebyrer - og så giver det dig samtidig en tryghed at vide, at din økonomi er fornuftigt sat sammen.

Helene og Martin havde en Uvildige.dk rådgiver med til deres forhandling i banken. Et valg de ikke fortrød. Du kan læse om deres udbytte og oplevelse her
 

Ultimate Web