En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

Hvad er differencerenter?

Skrevet af Hans Peter Christensen, august 2014

Når et fastforrentet (konverterbart) realkreditlån skal indfris vil det enten foregå ved at tilbagekøbe obligationerne eller ved at opsige lånet til kurs 100. I en periode som nu, hvor renten har været faldende, vil kursen det eksisterende lån som regel være over 100 og derfor indfries det som en opsigelse til kurs 100.

Når lånet opsiges, skal det gøres to måneder inden betalingsterminerne som er ved udgangen af hvert kvartal. Vi har netop passeret en af opsigelsesfristerne 31.07, og det betyder, at hvis du vil indfri dit fastforrentet lån i dag, har du altså næsten fem måneder til næste indfrielsesmulighed d. 31.12, da du netop er kommet for sent til 30.09 terminen.

Hvis du vil have lånet indfriet nu, så er det muligt mod at du betaler differencerente (kaldes sommetider for ”strafrente”). Investorerne, der har købt obligationerne bag dit lån, har ret til at få deres rente indtil terminen, hvor lånet er opsagt til, og hvis du indfrier dit lån nu, er det realkreditinstituttet, der skal betale det til investor. Det er naturligvis ikke en udgift, der vedrører dem, så de sender regningen videre til dig i form af differencerenten.

Grunden til at den kaldes differencerente, er at realkreditinstituttet modtager pengene til at indfri lånet, men først videregiver dem til investoren til terminen hvor det er opsagt til. Så de har altså dine penge stående i de samme op til fem måneder som du skal betale rente, selvom du ikke længere skylder pengene. Den rente som realkreditinstituttet kan opnå på de penge, skal du godtgøres – så du betaler differencen i mellem hvad investor skal modtage og hvad realkreditinstituttet godtgør dig med.

Godtgørelsesrenten er pt. 0 pct, og var faktisk en overgang negativ, så lige nu er differencerente præcis den samme rente som du ville have betalt på lånet, dog sparer du bidragssatsen. Renten er fradragsberettiget ligesom øvrige renteudgifter. 

Ultimate Web