En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

Pension, fradrag og modregning - hvad gør du?

Af Brian Stjernholm, november 2016 (også bragt i Politiken)

 

Vi nærmer os med hastige skridt december måned, og julepynten pryder allerede butikkerne. Men december er også den måned, hvor mange pensionskunder får et brev ind af døren, som fortæller, at det er nu de skal kaste ekstra penge ind på pensionsordningen, hvis de skal nå at udnytte skattefradrag i 2016. 

Det er dog ikke altid en god ide at indbetale selvom man får fradrag. Den måde vores pensionssystem er skruet sammen på, gør nemlig at man får mindre fra det offentlige, hvis man har sørget godt for sig selv, ved at lave en god pensionsopsparing. 

Det er pensionstyperne Ratepension og Livrente, der giver anledning til problematikken, så det er specielt ekstra indbetalinger på disse ordninger man skal være opmærksom på.


Modregning svarer til en ekstra skat

Eksempelvis betyder det helt konkret for en enlig pensionist, at man får 30 kr. mindre i pensionstillæg for hver 100 kr. der udbetales fra private ratepensioner og livrenter, ud over kr. 68.400,-.

Efter skat på 37,7 % betyder det, at man mister kr. 18,70 i folkepensionstillæg og får kr. 62,30 udbetalt fra sin pensionsopsparing. På bundlinjen svarer det til, at man har fået kr. 43,60 ud af sin opsparing på kr. 100,- hvilket svarer til, at man har betalt 56,4 % i skat.

 

 

Når man sammenligner med at topskatten i dag er 52,7 %, så er det en voldsom beskatning, når man sætter det i forhold til indkomstens størrelse, som er i den lave ende af skalaen.

Vi ender altså i mange situationer med at beskatte pensionister med indkomster på mellem kr. 200.000,- og kr. 300.000,- hårdere end personer med indkomster over topskattegrænsen.

Det bliver absolut ikke bedre, hvis man ikke betalte topskat mens man indbetalte på ordningen, for så har man kun fået 37,7 % i fradrag. I så fald vil det skattemæssige tab være på næsten 20 % ved at have sparet op på pension i forhold til en almindelig opsparing, som ikke giver anledning til modregning.


Ændringer på vej

Politikerne har ofte talt om at få gjort noget ved problematikken, og mens regeringen nedlagde kommissionen, der havde til opgave at se på problematikken, da den tiltrådte, så har den foreslået en alternativ løsning på problemet i 2025 planen. Det er blevet luftet at alle skal have fradrag på 52,7 %, altså at de 15 % fradrag ved indbetaling, som normalt er forbeholdt topskatteydere, også skal tilfalde de der betaler bundskat. 

Problemet med denne løsning er at den fortsat giver et skattemæssigt underskud, hvis man bliver modregnet for de ekstra indbetalinger, for med 56,4 % skat, kan ikke engang fradrag, der svarer til topskatten sikre at indbetalingerne er en god ide.


Individuelle beregninger

Der findes ikke nogen nem tommelfingerregel eller let løsning til at finde ud af om ekstra indbetalinger på pension kan betale sig for dig, men der er nogle, der skal være mere opmærksomme end andre.

Specielt hvis du har kort tid til pension, skal du være ekstra opmærksom, fordi vi med ret stor sikkerhed kan fastslå at de nuværende modregningsregler kommer til at gælde for pensionstilværelsen, hvis du kun har 5-10 år til pensionering. 
 


 

Har du derimod 25 år eller mere, så er det langt mere usikkert om de nuværende regler gælder, og i så fald handler det mere om du tror på at det offentlige vil understøtte din pensionstilværelse eller ej.

Under alle omstændigheder så er pension noget, der kræver individuel behandling, både når det gælder størrelsen på opsparing inden pensionstilværelsen og optimering af udbetalingerne i løbet af pensionstilværelsen. 
 

Ultimate Web