En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

Hvorfor vælge enten-eller, når man kan få både-og? Alt for mange boligejere tænker ensporet, når de skal vælge realkreditlån, mener uvildig økonomisk rådgiver Søren Meldgaard. Han opfordrer folk til at overveje at tage både et rentetilpasningslån og et fastforrentet lån.

Skrevet af Søren Meldgaard Pedersen, marts 2010

Når boligejere skal finansiere et hus, er de oftest fokuserede på, at de skal vælge mellem enten et fast forrentet lån eller et rentetilpasningslån. Så firkantet behøver det dog slet ikke at være.
”Jeg ser sund fornuft i at dele lånet op”, forklarer økonomisk rådgiver Søren Meldgaard fra Uvildige.dk.
”Man kan sammenligne det med investeringer. Man vil aldrig se investorer købe blot én slags obligationer. I stedet fordeler de deres risiko ud på både lange og korte obligationer, og samme princip kan mange boligejere med fordel benytte,” siger han.

Forsikring mod stigende renter

Tankegangen er, at hvis renten stiger, så stiger ydelsen ganske vist på den ene del af lånet, men til gengæld falder restgælden på det fastforrentede lån. Falder renten derimod, så får man ganske vist en højere restgæld, men til gengæld en lavere ydelse på rentetilpasningslånet.
Ved at optage to lån kan man således skabe en ”låneprofil”, som passer specifikt til ens risikovillighed.
”Det kan sammenlignes med en forsikring – her er der blot tale om en forsikring mod renternes stigning. Et 100 procent fastforrentet lån svarer til en selvrisiko på nul, og de fleste mennesker har jo en selvrisiko på deres forsikringer for at spare penge. I denne sammenhæng udgør rentetilpasningslånet selvrisikoen, og jo større selvrisiko man ønsker, desto mere skal rentetilpasningslånet fylde,” siger Søren Meldgaard.

Aktiv gældspleje

En anden fordel ved at optage to lån er, at du kan lave en mere aktiv gældspleje ved for eksempel at vælge afdragsfrihed på det ene lån og udnytte besparelsen til at afdrage det andet på kortere tid. Generelt åbner flere lån større muligheder for at tilpasse den samlede låneprofil til ens personlige behov.
”To lån betyder ikke, at du vil få flere penge til hverdagen, men du vil hurtigere komme af med din gæld,” siger Søren Meldgaard.
Da der er større etableringsomkostninger ved at optage lån, så skal realkreditlånet have en vis størrelse – mindst 1.500.000 kroner – før det giver økonomisk mening at optage to lån.

Ultimate Web