En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

Så kom dommen fra SKAT 

Af Hans Peter Christensen, marts 2016 (også bragt i Nordjyske Medier).

Så blev det regnskabets time igen. SKAT åbnede for årsopgørelsen sidste fredag og på sædvanlig vis opstod der lange køtider for at komme ind og se om der var penge eller en regning fra SKAT. Inden du bliver alt for begejstret eller alt for trist, skal du huske på, at de penge du evt. får tilbage, er penge du i stedet kunne have fået i løbet af 2015 og skal du af med restskat, ja så er det penge, som du har fået udbetalt for meget i løbet af 2015, og derfor blot er en tilbagebetaling af et (forhåbentligt) mindre lån hos skattevæsenet.  

Fradrag 
Fradrag er udgifter, hvor staten giver dig en rabat, ved at give dig et fradrag i din skat for netop de udgifter. De mest kendte er rentefradrag og fradrag for indskud på pension, men mon ikke også at håndværkerfradrag har været et meget brugt ord de sidste par år. Der er mere og mere omkring skatten, der bliver automatiseret og ifølge SKAT’s egen vurdering, er det for ca. 80 pct. af danskerne ikke nødvendigt at ændre noget i skatten. Min erfaring er dog, at der ofte er nogle fradrag, der bliver glemt, og det er altså dit eget ansvar at kontrollere og indberette korrekt. Og det er jo dig selv du snyder, hvis du glemmer at indberette et fradrag, som du er berettiget til. 

Håndværkerfradrag/servicefradrag 
Ordningen med håndværkerfradrag var også gældende i 2015. Du kan indberette fradraget med det samme under ”ret årsopgørelse” og så scrolle ned til rubrik 460. Vær opmærksom på, at det er kr. 15.000 i fradrag pr. person, og I selv må fordele det hvis I er gift, ellers følger det personen, der har betalt. For skatteåret 2015 kan der indberettes arbejde udført i 2015 og betalt inden 29 feb. 2016. Husk at ydelsen skal være betalt elektronisk, altså via bankoverførsel, indbetalingskort dankort el.lign. Det er en god ide at sidde med faktura for det udførte arbejde, inden du starter på det, da du skal bruge oplysninger derfra. 

Befordringsfradrag/Kørsel 
Skat har oplysninger om både din hjemmeadresse og arbejdsplads, så som en service, udregner de dit befordringsfradrag for dig. Men det er ikke altid rigtigt! Antal arbejdsdage kan være forkerte, ligesom du kan have skiftende arbejdssteder inden for samme virksomhed. Det kan være hovedkontorets adresse, der er blevet brugt, du kører måske en anden rute, der er lidt længere - hvilket er ok fradragsmæssigt, hvis det er den hurtigste – eller den mest praktiske vej (eks. motorvej i stedet for at køre gennem midtbyen). Så der er altså god grund til at kontrollere både den opgjorte distance og antal dage, du har kørt. 

Børne- og ægtefællebidrag  
Det er en klassiker, at glemme. Betalingen foregår ofte automatisk via en fast overførsel, og har du betalt det i nogle år, vil det også automatisk fremgå af din forskudsopgørelse. Det er dog ikke det samme som, at det bliver påført selve årsopgørelsen, og det er først når det er med på årsopgørelsen, at det faktisk giver et skattemæssigt fradrag. 

Skattefri rejsegodtgørelse 
Hvis dit arbejde kræver, at du er væk hjemmefra, kan der være mulighed for at få et fradrag for de udgifter, der er til kost og logi. Hvis du selv betaler, kan du for skatteåret 2015 fratrække kr. 471 for kost og kr. 202 for logi pr. døgn, dog maks. kr. 25.900 for hele året. Husk du skal være væk i minimum et døgn. Hvis din arbejdsgiver dækker dine omkostninger efter regning, eller udbetaler en skattefri godtgørelse, kan du ikke få det førnævnte fradrag, men du kan i stedet få hhv. en ekstra skattefri godtgørelse eller et fradrag til at dække udgiften til ”småfornødenheder”. Dette ekstra skattefri gode eller fradrag er på 25 pct. af kostsatsen altså bliver det kr. 117,75. Dette er et af de hyppigst oversete fradrag, men dog kun relevant for personer med rejser i arbejdsøjemed. Bemærk også muligheden for fradrag til dobbelt husførelse, der kan være relevant, hvis man har en midlertidig anden arbejdsplads. 

Renteudgifter og garantiprovision 
Bankerne indberetter dine renteudgifter til SKAT, men der kan være tilfælde, hvor du selv skal indberette yderligere. Det kunne være, hvis du har lånt penge af familien, og der er aftalt en rente derpå. Denne skal indberettes manuelt, som renteindtægt hos modtageren og renteudgift hos betaleren. Er du en af de mange, der har konverteret lån i 2015, har der muligvis været oprettet en garanti undervejs. På sådanne garantier, er der ofte en provision til banken (en slags rente), og denne løbende provision er fradragsberettiget, men skal typisk indberettes manuelt. Vi ser også tilfælde, hvor et ægtepar er blevet skilt, men begge personer stadig står på gælden. I praksis er det måske kun den ene, der betaler. Hvis man laver en skriftlig aftale om, at det er den ene person, der betaler renteudgifterne, er det samme person, der har fradraget.  Men hvis ikke man gør noget aktivt, vil renteudgifterne blive indberettet med halvdelen til hver. Så der skal den ene altså regulere renteudgiften ned, og den anden regulere den tilsvarende op. 

Værdipapirer 
Som nævnt kører gevinster på investeringer lidt sit eget løb, og de har også sit eget beregningsmodul inde på SKAT. Det er vigtigt, at du får indberettet evt. tidligere tab, sådan at du kan modregne disse tab i senere gevinster. Når først de er registreret korrekt, er det nemt at overføre det rigtige beløb til selv årsopgørelsen, og fradrag eller gevinster opgøres automatisk.  

Tidligere aktionærer i Nørresundby Bank skal være særlige opmærksom pga. salget af banken til Nordjyske Bank i 2015. Der er sendt en rimelig fornuftig vejledning ud til de tidligere aktionærer. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på, om aktierne var en skattefrie – og det kan du bl.a. undersøge ved at gå tilbage til dine personlige skatteoplysninger fra 2005, når du alligevel er inde for at tjekke din skat! 

Vil du undgå restskat 
Så er det faktisk et helt andet sted, som du skal starte – nemlig forskudsopgørelsen. Har du fået en stor restskat i år, er der (endnu) en god grund til at kontrollere din forskudsopgørelse for 2016 igen. Du kan sagtens rette den til løbende. Husk, at det ikke er held eller uheld om du skal modtage penge eller aflevere penge til SKAT på denne tid. Det er din evne og vilje til at udfylde dine skattepapirer rigtigt – og det er dit eget ansvar.
 

Ultimate Web