En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider

Sådan får du mest valuta for pengene

Uvildige.dk, juli 2019

Der er penge at spare på valuta, når du vælger feriedestination, men også når du er undervejs på rejsen. Sørg for, du ikke betaler unødigt meget for din ferie.

Mange har allerede valgt feriedestination og nogle er måske tilmed i fuld gang med at nyde ferien, men andre har endnu ikke bestemt sig og er måske på jagt efter et godt tilbud. Uanset hvad, så kan du hente lidt ferie tips her.


Hvor skal ferierejsen gå til?

Vi kigger ofte til vejrudsigten, når sommerferien nærmer sig og vi udvælger årets feriedestination. Du kan med fordel lade valutakursernes udvikling bestemme lidt også. De fortæller dig nemlig, hvor det er blevet henholdsvis billigere og dyrere, at holde ferie. Altså hvor du får mest valuta for pengene.

Faktisk kan der være stor forskel på, hvor meget det koster, at købe den lokale valuta fra år til år. Udsvingene kan sagtens være 20 pct. fra et år til et andet. Brugte du eksempelvis for kr. 10.000,- på feriestedet sidste sommer, så kan du i år være heldig, at det samme kun koster kr. 8.000,-. Målt i danske kroner, er det altså 25 pct. mere ud af det samme budget.

Ser vi på typiske feriedestinationer og andre større lande udenfor Euroen, så har valutaudviklingen det seneste år dog været meget moderat. Thailand og Tyrkiet er undtagelserne, hvor valutakursen er henholdsvis steget og faldet relativt meget. For Tyrkiet var det samme historie sidste sommer og de har således oplevet et markant valutadyk over de seneste to år. Men også vores skandinaviske naboer, Norge og Sverige, har oplevet mindre fald det seneste år, og sammenholdt med fald i tidligere år, kan det godt betyde noget for, hvor ferien går hen denne sommer. Valutakursen fortæller ikke hele historien

Men når du ser på valutaen, skal du også huske, at se på prisniveauet i det pågældende land. Tyrkiet har eksempelvis høj inflation og dermed stigende priser målt i egen valuta, og det er altså ikke valutaen alene, der afgør, om der er penge at spare på ferien. Tager vi prisniveauet på forbrugsvarer, restauranter, hoteller o.l. i betragtning kan billedet ændres.

Sammenligner vi eksempelvis med Norge og Sverige, vil der være penge at spare på nogle ting, mens andre ting koster mere i lokal valuta. Så selvom du regner rabatten i form af den lave kurs ind, så ender nogle ting med at koste det samme eller måske være dyrere end herhjemme, eks. en kold fadøl i den norske sommersol og omvendt kan der være en del at spare på hotelophold i Sverige.

Så prøv at undersøge priserne på de varer og ydelser, som du kommer til at købe mest af på din ferie.


Skal du veksle valuta hjemmefra?

Der er flere faktorer, som er interessante for feriebudgettet. Et andet valutaspørgsmål er, om det bedst betaler sig at hæve penge hjemmefra eller du med fordel kan hæve kontanter på destinationen, suppleret med brug af betalingskort i butikker mv. Der er fordele og ulemper ved begge muligheder.

Veksler du kontanter hjemmefra, kan du veksle via din bank eller en af de specialiserede valutavekslingsforretninger som eks. Forex.

De mest gængse valutaer, som EUR, USD, SEK, NOK, GBP, er som regel på lager i mindre mængder, men vil du være sikker på, at få hele den mængde valuta, du har behov for, eller ønsker du mere eksotiske valutaer, er det altid en god ide at bestille i forvejen. 

Fordelene ved denne løsning, er at du kender kurs og evt. gebyr på forhånd, og ved altså hvilken pris, du giver i alt. Du skal heller ikke bruge tid på at lede efter steder at veksle/hæve på ferien.

Der er dog også ulempen, at du påtager dig en risiko ved at have kontanter på dig, især i starten af ferien, hvor du endnu ikke har brugt af pengene. Dertil er kursen på kontantvekslinger som regel dårligere end på elektroniske transaktioner. 

Det kan være svært at forudse, hvor mange penge du skal bruge på turen. Derfor risikerer du, at veksle for få eller for mange penge, og så skal du hæve eller måske veksle igen ved hjemkomst og dermed opstår dobbelte omkostninger.


Skal du hæve kontanter på ferien og bruge kort?

Vælger du at hæve kontanter på stedet og bruge dit hævekort i butikker, er det andre fordele og ulemper, som gør sig gældende.
Stort set alle steder i verdenen kan du finde en hæveautomat (ATM), der tager Visa, Mastercard, Eurocard eller lignende, og her hæve kontanter løbende under dit ferieophold. 

På hjemmesiden www.visa.com/atmlocator kan du vælge din rejsedestination og således få overblik over hvor, der findes hæveautomater, som modtager Visakort. 

Afhængigt af i hvilke områder, du rejser, kan der være stor forskel på, om de lokale butikker og forretninger tager imod betalingskort, ligesom sikkerhed ved at benytte sit kort kan variere. Der er set en del tilfælde, hvor betalingskort er blevet kopieret under disken eller i et baglokale.  

Endelig skal du være opmærksom på, at når du handler med eksempelvis Visa kort i udlandet, vil du blive spurgt, om du ønsker at afregne i lokalvalutaen (eks. EUR) eller i DKK. Du skal altid vælge lokalvalutaen, da butikken afregner en dårligere kurs, end den du får, når der veksles via Visa kortet.

En af fordelene ved at hæve lokalt, er at du slipper for at gå rundt med mange kontanter, og du behøver ikke at budgettere så præcist med, hvad der skal bruges undervejs.  Derudover er kursen oftest bedre end ved kontant veksling, og har du et kreditkort, opnår du en rentefri kredit på kortet, hvilket kan være stor fordel, hvis alternativet er at bruge en dyr kassekredit.


Husk valutakursgebyrerne

Det hører selvfølgelig til ulemperne, at du er tvunget til at bruge den første tid på at lokalisere en hæveautomat, når du ankommer på ferien. Og så er der et gebyr hver gang, der hæves.  

Dette gebyr kan variere fra korttype til korttype. Forrige år blev det dyrere at bruge sit betalingskort i udlandet, da flere udbydere hævede priserne (valutakursgebyrerne). I Europa steg det fra 1 pct. til 1,5 pct. og i resten af verden fra 1,5 pct. til 2 pct. Dertil kan der også være lokale gebyrer i butikkerne. 

Endelig skal du være opmærksom på, at der er en forbrugsgrænse på de fleste kort, og skal du leje bil eller betale for hotelophold, reserveres der ofte et beløb på dit kort som et depositum. Dette beløb tæller også med i forbruget, selvom du reelt ikke har hævet pengene. Derfor kan det være fornuftigt, at have flere kort med eller sørge for at kontakte sit pengeinstitut og få nulstillet grænsen.


Kombiner dine muligheder

Rent økonomisk lægger de forskellige muligheder faktisk tæt op ad hinanden, men du bør altid undersøge betingelserne gældende for din bank, dine kort og evt. den butik, du bruger kortet i.

Et godt råd til dig, der rejser, er at kombinere de nævnte muligheder. Hæv gerne et beløb hjemmefra, så du er sikker på at have nogle kontanter, når du kommer frem. Undgå dog alt for store beløb, da der altid er en risiko herved. Brug så kortet løbende undervejs, især hvis der er forretninger, hoteller mv., der ikke tager gebyr for brug af kreditkort. Hav flere kort med, så du altid har en back up, og de sidste dage af ferien, sørger du for at bruge de sidste kontanter, så der ikke skal betales gebyr for tilbageveksling – god ferie.
 

Ultimate Web