En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

SU-lån som langsigtet opsparing

Af Brian Stjernholm (dette brevkassespørgsmål er også bragt i Politikens læserbrevkasse, oktober 2015).

Spørgsmål:
Vi er et par, der begge er studerende. Vi har studiejob og bor i kollegiebolig, så vores økonomi hænger fint sammen. Men flere af vores venner har SU-lån, som de sparer op, investerer i aktier eller bruger til at afdrage anden gæld. De siger, det er et langt mere attraktivt lån, end de lån, vi vil kunne optage, når vi ikke længere er studerende og måske får brug for et lån til bolig, bil eller andet.

Er det dem, der har fat i den lange ende, og vil det være en god idé for os at optage et studielån nu, selv om vi ikke har brug for pengene nu og her?

Svar:
Det kan godt være en fordel at optage SU-lån, selv om man ikke skal bruge pengene her og nu. Det stiller dog nogle krav til den enkelte, for ikke alle har lige nemt ved at lade penge stå på en opsparing, hvis SU-livet i forvejen er uden luft til de store økonomiske udskejelser. Hvis de ekstra penge ender med at gå til øget forbrug, som kunne være undgået, så bliver lånet en belastning frem for en fordel.

En af fordelene ved at optage et SU-lån, kan bindes sammen med de nye regler for boligkøb, som træder i kraft 1. november. Her bliver det et krav, at man kan dække minimum 5 procent af købesummen plus omkostninger til advokat mv., hvis man ønsker at købe fast ejendom. Det vil sige, at hvis man vil købe en bolig til kr. 2.500.000, så skal man stille med cirka kr. 175.000, alt efter hvor store omkostninger der er ved handlen.

Her kan de opsparede SU midler være en billig og kærkommen håndsrækning, som gør det nemmere at komme ind på boligmarkedet. Med en aktuel rente på 4 procent i studietiden og 1 procent efter endt studietid, vil det kunne konkurrere med alle de lån, vi kender i dag. Samtidig kan afviklingen af SU-lån ske over lidt længere tid end et udbetalingslån i banken, og vil derfor belaste likviditeten lidt mindre.

Det skal siges, at man ved overgang fra studerende til lønmodtager kan blive undtaget fra de 5 procent på grund af den store indtægtsstigning, men min erfaring siger mig, at det er nemmere at få godkendelse i banken, hvis man opfylder standardkravene.

SU-lån kan også dække andre udgifter
For rigtig mange sker der en eller anden form for etablering, når de er færdige med studiet, og dette koster ofte mere, end man regner med.

Er det ikke en ejerbolig, så kan det være en større lejebolig, en bil så man kan komme frem og tilbage til det nye drømmejob, eller noget helt tredje.

I alle disse tilfælde vil et SU-lån være billigere end det, man ellers kunne låne til, så man behøver ikke nødvendigvis drømme om ejerbolig for at tage SU-lån.

Hvilken risiko vil du løbe
I spørgsmålet nævnes der specifikt, at nogle låner til afvikling af anden gæld og nogle til investering i aktier. Afvikling af dyrere gæld, som for eksempel en kassekredit, vil give dig et risikofrit afkast, og er derfor et rigtig godt formål til at optage et SU-lån.

Aktieinvestering er en helt anden og meget mere risikofyldt historie.

Med baggrund i de store stigninger på aktiemarkederne i de seneste år, har mange investorer urealistiske forventninger til afkastet på aktier, specielt på kort sigt. Det er ikke givet, at man kan få de 4 procent hjem igen, som lånet koster, så det er absolut ikke uden risiko at investere for lånte midler, selv om det er til en lav rente.

Det er surt at stå ved endt studietid med en halveret aktieportefølje og et stort studielån, så overvej sådan et eventyr meget nøje, inden du kaster dig ud i det.

Det kan altså i mange tilfælde være fornuftigt at tage SU lån, men vær sikker på at formålet er det rigtige, for hvis lånet ender ud i øget forbrug, så kan det ramme dig som en boomerang, når du vil foretage nogle af ovennævnte investeringer i for eksempel bil eller bolig.

Ultimate Web