En del af   BEIERHOLM - VI SKABER BALANCE
Undersider
Del denne værdifulde viden:

Flere penge mellem hænderne – hvad gør man så?

Uvildige.dk, februar 2019

Danskerne har i 2019 flere penge til sig selv end det har været tilfældet de senere år. Det er i sig selv positivt, men hvad gør man med de ekstra penge? Hvordan bruges de bedst?

Ifølge tal fra Nationalbanken havde danskerne i 2018 rekord mange penge stående på indlånskonti – op mod kr. 900 mia. Det er et resultat af at danskerne, i kølvandet på finanskrisen, ikke har haft den store købelyst, men i stedet været flittige til at sætte penge til side. Faktisk viser tallene, at bare i 2018 steg de danske indlån med hele kr. 40 mia.

Dertil fortæller prognoser fra Danske Bank, at gennemsnitsdanskeren kan glæde sig over at have godt kr. 600,- mere til sig selv om måneden, end det var tilfældet sidste år. Grunden til den ekstra luft i privatøkonomien kan bl.a. findes i de ekstra skattefradrag, som trådte i kraft i andet halvår af 2018, og som vi også tidligere har berørt i vores artikler

Dertil viser opgørelser fra Danmarks Statistik at mange danskere har fået en lønforhøjelse, gennemsnitlig på ca. 2,5 pct. i forhold til, hvad man tjente sidste år. Samtidig er prisstigningerne i samfundet, altså inflationen, kun steget ca. 1,5 pct. Det bidrager også til ekstra luft til den enkeltes privatøkonomi.


Skal drømmeferien realiseres?

Hvordan disse tal og den dertilhørende luft er fordelt, er selvfølgelig forskelligt fra den ene dansker til den anden. Udvælger du tilfældigt 100 forskellige mennesker på gaden, så får du 100 forskellige økonomiske scenarier. For det første er det forskelligt, hvordan de 100 personer er blevet påvirket af de nævnte ændringer i skat, løn osv. Nogle har fået mere ud af det end andre. For det andet er det forskelligt, hvad der giver mest mening af gøre. Det afhænger af status i den enkelte økonomi samt i de individuelle fremtidsudsigter. 

Derfor er det første, du skal afklare, hvis du har ekstra penge på kontoen, om du kan tillade dig at bruge disse penge. Altså er din økonomi robust nok til pengene kan mærkes til forbrug eller måske til at videregive til næste generation i familien eller noget helt tredje. 

For nogle handler det måske om at give sig selv en lille opgradering på ferien, nyde en lidt bedre flaske vin eller gøre alvor af den nye bil. I det hele taget kan dette være en mulighed for at finde nogle af de henlagte drømme op ad skuffen. Måske er det nu, de skal realiseres.


Skal gælden nedbringes?

Det kan også være, at du er et sted i din økonomi, hvor der brug for disse penge på anden vis, og så er det et spørgsmål om, hvor pengene gør mest gavn i forhold til at styrke din økonomi. 

Eksempelvis kan det give mulighed for at betale mere af på sin gæld, så man hurtigere får nedbragt denne og fremadrettet tynges mindre. Hurtigere afvikling af gæld kan give mere frihed fremadrettet og således gøre økonomien mindre sårbar overfor pludselige ændringer.

I den sammenhæng er det selvfølgelig vigtigt, at gøre sig klart, hvor indsatsen lægges bedst. Den dyreste gæld er åbenlyst et godt sted af starte.


Skal pensionsopsparingen boostes?

Som vi tidligere har berørt i vores artikler her, er der udsigt til lavere afkast på pensionsopsparinger de kommende år, og derfor kan pensionsopsparingen også være svaret. 

For nogle kan det give mening at spare mere op på pension, men der er mange elementer at tage højde for, når du skal vurdere, om det gælder i dit tilfælde. Ikke mindst er modregningsproblematikken central, når det handler om, hvor lidt og hvor meget, der skal sættes til side til pensionsalderen.Skal boligjagten intensiveres og renten være fast? 

Er du husejer, går du måske og overvejer et skifte fra variabel til fast rente. Nu hvor renten er så lav, som den er, er det en overvejelse mange går med. Det koster lidt mere i det månedlige budget, men det er penge, du måske har nu. Udover sikkerheden, som du får med fast rente, er der også konverteringsmuligheder ved en evt. fremtidig rentestigning, som du kan tænke ind i dit valg.

Det kan også være, du er på boligjagt, og kun næsten har råd til at købe det hus, du har udset dig. Her kan de ekstra penge måske være en hjælp til at realisere boligkøbet, da der nu er noget mere at gøre godt med. For selvom kr. 600,-. om måneden måske ikke lyder af meget, så kan det faktisk betyde eksempelvis kr. 100.000,- mere til et huskøb.


Mulighederne er mange og valget individuelt

Ja, der er mange muligheder, som forslagene her illustrerer. Pointen er, at du skal gøre dig overvejelser om, hvordan du i din privatøkonomi bedst forvalter dine penge - og gør det grundigt. Ellers risikerer du, at de ekstra penge mellem dine hænder, smuldrer mellem dine fingre.

Vil du vide, hvordan dit økonomiske scenarie ser ud, og hvad du er bedst tjent med at gøre, kræver det, at du sætter dig ned, kigger på din økonomi og finder ud af, hvor du står.

Start med at kigge på, hvordan tingene så ud sidste år på denne tid. Hvad vej er din økonomi gået. Der er for nyligt kommet årsopgørelse fra banken, og helt lavpraktisk kan du gå ind og se, om der står flere penge på kontoen nu, end der gjorde for et år siden. 

Altså, er der nogle af de 40 milliarder, der er endt på din konto? Det er i den sammenhæng selvfølgelig centralt, at regne sit budget igennem og se, hvad du har hver måned, om der er noget som har ændret sig og om du har et overskud i hverdagen.


Brug en kold vinteraften på din økonomi

Vi ser dagligt, hvordan økonomisk planlægning ikke kun kan give store besparelser, men også mere tryghed og frihed nu og i fremtiden. Så tøv ikke med at komme i gang - jo før, jo bedre. Det er en investering i dig selv, som du senere vil sætte stor pris på.

Vi ved af erfaring, at når vi kommer til foråret, hvor årsopgørelsen mv. er aktuelle, så er de fleste mindre tilbøjelig til at kigge på deres økonomi. Her bliver en dejlig forårsaften hellere brugt udendørs på terrassen. Så tag en kop kaffe med ind foran computeren og få taget fat på økonomien nu. 

 

 

 

Ultimate Web